Kuchnia

ZAPIEKANKI I PIZZE

Smakowy Raj: Domowa Pizza

Domowa Pizza wersja od A do Zet


Pizza jest chyba jednym z najbardziej elastycznych dań świata, bo można dodać na nią chyba wszystko co służy do jedzenia. Jedni robią je z resztek, przy tzw. wietrzeniu lodówki, ale ja raczej takich wietrzeń nie mam, bo kupujemy tyle produktów, by dało się wszystko skonsumować, gdy jest jeszcze świeże, a na pizze kupuję osobne składniki, bo zdarza się, że czegoś nie ma. Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :)


Ciasto drożdżowe na pizze:
3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania)
1 łyżeczka soli
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mleka (letniego)
½ szklanki wody (letniej)
1 – 2 łyżki oliwy

Pizze możecie posmarować sosem pomidorowym lub keczupem.

Sos pomidorowy:
90g koncentratu pomidorowego + 90ml wody (lub 200ml pomidorowej passaty)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli

Dodatki:
200 – 300g sera np. gouda
2 cebule
1 – 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Kiełbasa śląska
Pieczarki

Do letniego mleka dodajemy drożdże i cukier (mleko nie może być zbyt ciepłe, gdyż sparzy nam drożdże i nie wyrosną), a następnie mieszamy widelcem tak długo, aż drożdże się rozpuszczą, po czym pozostawiamy na około 5 minut, by podwoiły swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę i sól, tworząc dołek, do którego wlewamy wodę, oliwę i lekko wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy w jednolitą masę. Zwykle na początku, gdy jest rzadka mieszam ją widelcem lub szpatułką, a następnie wyrabiam ręcznie. Gotowe ciasto pozostawiamy w miseczce i przykrywamy ścierką lub prószymy po górze mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 30 minut).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, po czym dzielimy na 2 lub 3 części i wyrabiamy z każdej z nich osobny placek na pizze. Najlepiej rozwałkować je wałkiem do ciasta, gdyż wtedy mamy pewność, że grubość ciasta będzie taka jaką chcemy otrzymać. Pamiętajcie, że ciasto jeszcze lekko urośnie w piekarniku :)

Rozwałkowane ciasto na pizze przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i smarujemy sosem pomidorowym lub keczupem, zachowując około 1,5 - 2cm przerwy od krawędzi, by sos pomidorowy nam się nie przypalił. Jeśli lubicie grubsze boki ciasta, najlepiej je nieco przywinąć i mocno ścisnąć palcami.

Następnie nakładamy pozostałe składniki pizzy, zaczynając od cebuli, ziół prowansalskich, sera, pieczarek i skończywszy na kiełbasie. Cebulę dajemy pod spód by się nie przypaliła, a kiełbasę układamy na wierzchu by była ładnie podpieczona :)
- See more at: http://smakowyraj.blogspot.com/2013/04/domowa-pizza-wersja-od-do-zet.html#more
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation